érdekesztétika

reklámkritika, a szép és a jó felfedezése, a rossz leleplezése, reklám és kreatív elemzés, alázás. méltatás. vonal és kör.

témák

bbc (2) brit (4) carnation (4) coca cola (2) coke (2) cseh (2) dreher (2) foci (2) grafikusok (6) honlap (12) jwt (2) kampány (3) közigazgatás (5) lengyel (2) magyar (8) microsoft (2) ogilvy (2) reklámfilm (2) siemens (2) spanyol (2) tehetség (3) turizmus (3) tv (4) video (6) weber shandwick (2)

Utolsó kommentek

Új Budapest logo

2008.05.29. 20:23 vonal


Nehéz műfaj egy város arculatát kitalálni, egy átfogó érzést, üzenetet feldolgozni, átadni. Egyáltalán azt meghatározni, hogy kinek szól, fiataloknak, időseknek, pezsgést vagy nyugalmat árasszon. Budapest új logója esetében inkább a fiatalos hatást próbálták hangsúlyozni fiatalos ugye = színes.

Valószínűleg sokan ismerik, amikor kifogy a festékpatron a nyomtatóból és érdekes színvilágot hoz létre a papíron nyomtatás után. Az új Budapest logó pontosan ezt juttatja eszembe. Tipográfiai és vizuális értelemben is kataszrofálisan amatőr, látványban kaotikus. Tehát ez lesz a Budapest új logója. Megint hiányzik az átgondolt, letisztult hatás, az üzenet, hogy egy európai város és nem Kazahsztán vagyunk. Semmi nem jut eszembe róla, csak annyi, hogy amatőr és harmadrangú. Persze, ha ezzel az üzenettel akarják összekötni Budapestet, akkor talált.
Egy logó esetében ráadásul úgy érdemes gondolkodni, hogy annak működnie kell sokféle hordozón a jövőben és ráadásul ki tudja mennyi ideig marad ez, tehát érdemes lett volna hosszabb távra tervezve egy semlegesebb hangulatot kidolgozni. Nem tudom elképzelni, hogy egy ilyen logó nem csap agyon minden más nem közönséges színkavalkádra irányuló koncepciót, egyáltalán hol, milyen kiadványon vagy kampány kreatívban lehet ezt ízlésesen beépíteni? A Helvetica betűtípus logóban való használata sem szerencsés, mivel nem karakteres ráadásul az Arial betűtípussal keveri mindenki (Itt egy pár szép példa az utóbbi 50 évből hogyan használták önmagában). Fel van adva a lecke a különböző szerencsés kreatív ügynökségeknek több éven át. Persze ízléses logót mindenki tud szépen használni, az igazi kihívás az ilyen jellegű feladatokban rejlik.

kör szerint:
Nos, ha már főleg internetes weboldalakkal foglalkozunk elsősorban, akkor szóljunk Budapest internetes megjelenéséről is. A budapest.hu az önkormányzaté, se híre se hamva a logónak. Ha a Budapesti Turisztikai Szolgáltató Kht.-ra keres az ember, akkor kijön a Budapestinfo.hu,  tehát megtaláltuk. Az oldal megjelenése nem ad semmilyen támpontot azzal kaopcsolatban hogy jó helyen járunk-e, sem a logó, sem a színei nem köszönnek vissza. Febuár óta lett volna idő ráncfervarrásra, így egy közönséges, de inkább kaotikus és ócska oldallal kell beérniük a külföldi felhasználóknak is. 5 nyelven + magyarul is elérhető az oldal, kár hogy az oldal verziójának tekintik azt is a menüben, ha esetleg dánul, hollandul, románul, stb. választod a PDF letöltését, ami egyébként kiábrándító.  Szóval, az oldal.  Sajnos pont olyan, hogy semmi kedvem sehova klikkelni, ilyen oldalakat százszám találni, van rajta jó sok "hasznos" dolog,  de sajnos annyira...semmilyen. Zsibbasztó megnézni azt is, hogy működnek-e a menük, a szolgáltatások, most ez a feladatom, értetek csinálom. Az oldalt nem turistacentrikusra tervezték, egy városról nem ilyen menüpontokat várok. Sok a rizsa, és a váltakozó gif-képek is érdektelenek. Tessék használni térképeket, a címekhez, esetleg Google-Earth-be felvinni az egész várost (Tokió) vagy csak a belvárost (Hamburg), bejelölni a látnivalókat. Hozzuk közel annyira hogy akarjon itt, a valódi Budapesten lenni. Ez így hatástalan, maszlag az egész, távoli  maradt. Ilyen Budapest nem kell senkinek.


8 komment

Címkék: budapest turizmus magyar

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesztetika.blog.hu/api/trackback/id/tr52493999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ibigoo · http://indafoto.hu/ibigoo 2008.05.29. 21:51:48

Budapest új logója? Volt régi is...?

kör 2008.05.29. 22:04:48

Új = számításunk szerint kb. januári...

Ibigoo · http://indafoto.hu/ibigoo 2008.05.29. 22:36:11

De legalább van webkamera. Persze az Erzsébet híd pesti hídfője alatt található parkolónál lenne szebb helyszín is, de ne legyünk maximalisták ;)

Marcell. 2008.05.30. 15:00:51

Ez a logo(?) ritka ocsmány... :D

dragon 2008.05.30. 18:01:09

nekem is csak egy nagy feher-ures beszedfelho jut eszembe rola. max. az lehetne benne hogy: ööö...

Winston007 2008.06.04. 21:54:38

Minden homofobiatol mentesen de kicsit gaypride feeling ugrik be rola. De lehet celcsoport ez is elvegre sokat koltenek!:)

Winston007 2008.06.04. 21:55:13

Nem vagyok szakmai de kicsit a narancs-kek kontraszt eros...

vonal 2008.06.04. 23:02:11

:)
city of senses... érteed.
akkor ha ilyen szempontból nézzük nem is rossz irány, elvégre mindent a nyitottság jegyében.

süti beállítások módosítása