érdekesztétika

reklámkritika, a szép és a jó felfedezése, a rossz leleplezése, reklám és kreatív elemzés, alázás. méltatás. vonal és kör.

témák

bbc (2) brit (4) carnation (4) coca cola (2) coke (2) cseh (2) dreher (2) foci (2) grafikusok (6) honlap (12) jwt (2) kampány (3) közigazgatás (5) lengyel (2) magyar (8) microsoft (2) ogilvy (2) reklámfilm (2) siemens (2) spanyol (2) tehetség (3) turizmus (3) tv (4) video (6) weber shandwick (2)

Utolsó kommentek

Új százmilliós közigazgatási weboldal

2008.06.16. 23:30 vonal

volt erre szükség?Örömmel olvastuk, hogy elindult a kormanyszovivo.hu annak minden egyes aranyat érő pixelével együtt. Csak ezzel tudjuk magyarázni a nyilvánosságra hozott honlap árát, amely 200 millió forintba került állítólag.

Az oldalon számos szakmailag teljesen alkalmatlan, primitív megoldásba ütközünk azonnal, annak hagyományos, bal oldalon a menüsáv, felül fejléc erőltetés jellegével együtt. Az oldal bal felső sarkában találhatjuk a magyar címert és melléerőltetve az "egyszerűnek" szánt Kormányszóvivő.hu címet, a címer a hátterével együtt rálóg a weboldal címének csíkjára, ez itt egy hiba pl. az első és leghangsúlyosabb helyen. "Legyen az oldal minél egyszerűbb!" látjuk szinte magunk előtt a brief nyitó sorát, azonban az egyszerűség nem mindig kéne, hogy egyezzen a primitívséggel.

Az oldal kiemelt funkciója a Fókuszban blokk, amely átlinkel a miniszterelnok.hu weboldalra csak úgy, mint a többi "fókusz téma". A nyitóhírben szintén szarvashiba, azért kétszázmilliós honlapnál ne legyen már ilyen, a szöveg ráül a képre teljesen, reméljük néhány napon belül ezt azért javítják.

Felmerül a kérdés a laikusban: egyáltalán ki olvassa ezeket a híreket? Az újságírók? Ők a sajtóközleményekből tökéletesen jól tájékozódnak, az indok, hogy "minden médium képviselője, akár vidékről is, azonnal kaphasson információt" - miért vidékre szerintük tovább tart, míg eljut egy e-mail? Vagy hülyének nézik az állampolgárokat, hogy azt hiszi, hogy hírnökök viszik oda a legújabb kormányhíreket, vagy postán? Ezt mindenki tudja, hogy a sajtóközleményeket e-mailben küldik szét, tehát ha ezzel a honlappal az újságírókat célozták meg, akkor nagyon kedves a gesztus ugyan (főleg kétszázmillióért), de teljesen feleslegesnek tűnik.

A Kormányszóvivő Irodának készült honlap tartalmazza a közleményeket, amelyet egyébként az MTI is nyilván megkap automatikusan. Továbbá rengeteg a párhuzamosság más közigazgatási pl. a magyarorszag.hu és a meh.hu oldalakkal. A kormányszóvivőknek külön menüpont, két képpel és elérhetőséggel. A következő menüpont a Kormányprogram egy letölthető PDF található a teljes menüpontban. Hasznos linkek között megtaláljuk a Burostop soha nem hallott oldalát, teljesen érthetetlen tartalommal és furcsán egyszerűen szintén primitív (jéé ez is a Kopint Datorg munkája), de bizonyára jobbító szándékkal. A szintén jól hangzó Egyenlő Bánásmód Hatóság sajnos deadlink. Egy induló oldalon, nem győzöm hangsúlyozni kétszázmillióból talán megérte volna beépíteni egy linkellenörző szerkezetet.

Ahogy szárnyallunk a különböző egymástól teljesen eltérő arculatú közigazgatási weboldalak között feltűnik akaratlanul is, hogy milyen lassan reagálnak a változásra a kormányzati oldalak szerkesztői, holott az online informálódó társadalom aránya egyre nő, a volt GKM jelenleg Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium oldalán egy pillanat alatt lehet találni olyan linket, amelyen még a GKM régi elnevezése szerepel, mert egyszerűen nem hatékony a rendszer, amelyet kiépítettek néhány éve, miközben ennek ellentétéről hallunk folyamatosan hosszas szónoklatokat.

A kormányszóvivő.hu oldalán a bejelentés időpontjára nem sikerült a Galéria menüpontba egyetlen képet sem feltölteni, ugyanígy a Video menüpontba sem. Az oldal tehát gyakorlatilag információs szolgáltatását tekintve egyenlő a nullával, és megint csak újabb felháborodásra ad okot.

10 komment · 1 trackback

Címkék: magyar közigazgatás kopint datorg

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesztetika.blog.hu/api/trackback/id/tr48524668

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: alternatíva 2008.06.17. 12:18:48

200 milliós honlap (jó, igaz: vakbarát) Örvendezünk, hiszen elindult a kormanyszovivo.hu, valamint a sajto.kormanyszovivo.hu. A cél nemes, azonnali információszerzés, teljes nyilvánosság, stb. Az első vicc az az, hogy a vakbarát felületre egy 21x22-es ki…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dragon 2008.06.17. 00:20:24

Ilyenekkel nem kellene foglalkozni, ez mar politika, korrupcio, penzmosas. Olyan terulet amire nem erdemes bemereszkedni. Azt hogy verlazito minden pixele, azt mindenki tudja. Eleg ranezni a kopint-datorg cegadataira: nyeresegre, az iden ritka jol ment 3379, kozvetlenul alatta pedig oda van irva hogy 2006-tol eddig beszerzesi es vagyonkezelesi feladatok melle felvettek a kozigazgatasi teruletek fejlesztesi es uzemeltetesi feladatokra. megy a allam-csocs, minket fejnek megint. hayi feladatkent keressetek ra Krupanics Sandor-ra, Mar a Posta-banktol is kedvezmenyes hitelt kapott, amit szinten az adonkbol potoltak. Szornyu hogy allam-Part igy osszekotodik ilyen gerinctelen embereken keresztul napjainkban is.

Gart 2008.06.17. 04:53:14

2008.06.16. 20.15.

Ma egész nap ez az új kormányzati portál ügy foglalkoztatott...Azt hittem a pofátlanságnak is van határa....hát nincs!
Egy ilyen oldal elkészítése egy tartalomkezelővel, egy hosszú hétvégén megvalósítható (ha közben valaki vigyáz a gyerekre).
És ha el merek kérni érte 100e Ft-ot akkor a megrendelő felhördül...ilyen a vidéki webesek sorsa...
Úgy döntöttem, hogy ma nem alszok és megcsinálom ugyanezt a sz@rt...csakEz az email cím védett a spam robotoktól, a megtekintéséhez engedélyezni kell a Javasriptet jobban...
Akit érdekel az majd nézzen fel rá...lemegyek veszek egy doboz cigit és kezdem...
kormanyszovivo.g-art.hu
Drukkoljatok...hátha sikerül :)

Hozzászólni és ötleteket adni a kormanyszovivo.blog.hu - lehet.

kör 2008.06.17. 10:47:20

Igen, ez az oldal elkészíthető pár nap alatt, de hangsúly az oldal fölöslegességen van. Az állam a legjobb ügyfél (nem ért hozzá-nem kérdez vissza), rajta kívül nem hinném hogy bárkinek eladhatnád ezt, összegtől függetlenül. De ne aggódjatok, semmi nem fog történni, ahogy eddig sem. +1

Winston007 2008.06.17. 11:00:32

Ez van, es sokaig ez lesz meg. Szakmailag es etikailag is a beka segge alatti tortenet.

chimie · http://addict.blog.hu/tags/brief 2008.06.17. 12:21:15

Gart, mi lenne ha indítanánk egy gyűjtést? Egy ezrest szívesen rááldázok és gondolom lennénk százan. Aztán szépen le lenne dokumentálva, ahogy 100 000 HUF-ért egy hétvége alatt legyártod. Már ha komoly az árajánlatod. Vicces lenne amúgy kideríteni, hogy aki megcsinálta, mennyit kapott érte (mármint az al-al-al-alvállalkozó)

Gart 2008.06.17. 12:57:01

Szia chimie!
Készen van...legalábbis annyira igen mint az eredeti...
Keményen dolgoztam és 4 óra alatt összehoztam...

A gyűjtésben benne vagyok...amikor megvan a 100e, ünnepélyes keretek között át is veszem...csinálunk belőle anyagot a videó menüpontba...én viszem a stábot :D

vonal 2008.06.17. 13:25:01

Chimie zseniális a brief blogod!! köszi, hogy belinkelted, nem is tudtam róla.

vonal 2008.06.17. 13:26:20

Gart ünnepélyesen bejelentjük, hogy mi is hozzájárulunk ezer-ezer forinttal (mivel ketten vagyunk).

vasgárgya 2008.06.17. 19:43:45

Tamásmacska nevű diszkó-fasisztánk is ír erről. Most túl magas labdát adott a kormány.
www.bombagyar.hu/index.php?post=1063

vonal 2008.06.25. 12:26:15

Mint azóta láttuk rengeteg post, komment és cikk szól a témáról, mi csak azt reméljük, hogy nem fog elcsitulni a botrány ezúttal, mert maguk a "magyarázatok" is vérlázítóak. Az, hogy milyen komplex rendszer van az egész mögött és nem csak a weboldal került annyiba. Mivel erről mit sem tud az állampolgár, vagy tisztelték volna meg annyival (egyben önmagukat is bevédve), hogy a honlapot úgy készítik el, hogy ezek is láthatóak, vagy kapnak egy szakmai leírást a rendszerről az érdeklődők, minden szolgáltatást bemutatnak részletesen (felőlem lehet marketing szöveges is) még akkor is ha nem elérhető mindegyik, mert nem arról van szó, hogy most mindenki használni akarja azonnal. Egyszerűen az a pofátlanság és mindenki számárar vérlázító, ahogy kibaszták az oldalt mint a koncot, hogy ezt csináltattuk 200 millióból, és most utólag kapunk zavaros, kapkodós magyarázatokat. Vagy csak annyiról van szó, hogy hihetetlenül hülyének néztek mindenkit, azt hitték úgysem értünk hozzá. Csakhogy azzal nem számoltak, hogy ebben az országban már legalább egymillió weboldalkészítő és designer van, úgyhogy igenis értünk hozzá.

süti beállítások módosítása