érdekesztétika

reklámkritika, a szép és a jó felfedezése, a rossz leleplezése, reklám és kreatív elemzés, alázás. méltatás. vonal és kör.

témák

bbc (2) brit (4) carnation (4) coca cola (2) coke (2) cseh (2) dreher (2) foci (2) grafikusok (6) honlap (12) jwt (2) kampány (3) közigazgatás (5) lengyel (2) magyar (8) microsoft (2) ogilvy (2) reklámfilm (2) siemens (2) spanyol (2) tehetség (3) turizmus (3) tv (4) video (6) weber shandwick (2)

Utolsó kommentek

Fifty-fifty

2008.05.15. 23:10 vonal

Talán jobban jár, ha észrevétlen marad a legújabb magyar "csináljunk 50 felettieknek szóló honlapot" kezdeményezés, és nem csap hírverést maga körül azzal, hogy ő az új, az egyetlen és a megismételhetetlen. Az Öreg a nénikéd portál (bal oldali kép) készítő csapatát saját weboldaluk és honlapjukon jelzett kedvenceik alapján már el tudja helyezni valahol az előítéletes kritikus. Persze, valószínüleg sok évvel ezelőtt készült az oldaluk és nem volt idejük újat csinálni, pedig akkor még biztos nagyon menő volt. Sajnos azóta is úgy hagyták 800x600-ra tervezve, ami ennél nagyobb baj, hogy legújabb munkáikat is folyamatosan erre a felbontásra készítik.


Az említett portál esetében nemcsak a felbontással vannak problémák. Az Öreg a nénikéd címválasztás egyébként tetszik, de az egész portál kivitelezését, kinézetét, és technikai színvonalát az igénytelen és kontár jelzőkkel tudjuk illetni. Az öt élénk színből álló fejlécmenü inkább elsőre az óvodásokat célozza meg, mint az idősebbeket, bal oldalon (hol máshol) az almenük következnek, egy sötétbordó domborítottnak ható felületen, benne apró, de vastag fehér betűkkel égetik ki az ember szemét a menüpontok. Az alsó menüpont a főoldalra linkel (a főoldalról), ha esetleg valaki mindenképpen ott szeretne maradni. Hiányolom a "csak el innen" menüpontot. Az oldalon mindenféle megtalálható több kevesebb értelemmel és technikai hibával. Dátum angolul! :), majd alatta egy a "nap poénja" tréfás logo legkevésbé sem tréfás, de annál lejártabb humoros fotóval. Mellette a "napi bölcsességünk" benne rosszul tördelt idézet kétféle betűtípussal.


A "kék notesz 2007" kék blokk nem kattintható, csak úgy ott van. Nem baj a készítők szerint az ötven felettiek biztos szeretik az ilyesmit. Később rájövünk, hogy a mellette lévő piros fejléces (mivel az a kiemelt ugyeeee) cikk gyűjtőneve. A "Korosztálytársak" kedves szolgáltatása, hogy randomszerűen váltogatják egymást az ötven feletti közéleti személyiségeket ábrázoló képek, hogy a képek eredetileg milyen méretűek voltak  az senkit nem érdekel, mert itt kapnak egy egységes méretet, az se számít, hogy közben mennyire torzul maga a kép, szélesedik, vékonyodik. Vágó István fotójára lett szabva valószínüleg, mert a többi szinte mind eltorzult. Menet közben a képek egy kicsit gyanúsak lettek, alulról fölfelé töltődnek, aztán rájöttünk, hogy valamennyi kép bitmap formátum, ami köztudottan nem gyorsítja egy weboldal letöltési sebességét (egy amúgy 20 Kb-os kép itt 99 Kb-os).


Az oldal fantasztikus 80-as évek stílusú izgő-mozgó bannerekkel van széttördelve, majd következik két eddig még nem látott színekben az eddigektől teljesen elütő blokk, élénk színű linkekkel, amit nem tudom, hogy az idősek kedvelnek-e és kicsit több, mint 50 felett el tudnak-e egyáltalán olvasni. Ezután jön ismét 4 konzervatív piros fejléces hasáb pl. az "idősödő férfiak jobban élvezik a szexet, mint a hasonló korú nők" című cikkel. Igen, ez "kell" a felhasználóknak. Nem tudom pl. ettől a látványtól nem fájdul meg rettenetesen még a fiatalabb ember szeme is? Citromsárga alapon fehér fejléccímek, maga a cikk pedig fehér háttéren fekete félkövér betűkkel van írva.


A másik mérvadó 50 felettieknek szóló weboldal a jóval igényesebb 50plusz.hu (nyitókép jobb oldal) valahogy egészen máshogy gondolta a célközönség igényeit, mint az Öreg a nénikéd. Érdemes megnézni: két szakemberek által kidolgozott weboldal, elvileg a célközönség szokásait, igényeit felmérte ideális esetben a fejlesztés első lépéseként. Ennyire különböző arculat és grafikai megoldások, hogy születhettek ugyanannak a korosztálynak? Az igazsághoz hozzátartozik hogy az 50plusz inkább egészségügyi témákkal foglalkozik. A weboldal grafikájából azonban a magyar webdesigner mezőnyben elég ritkán érezhető igényesség és kifinomultság árad, még ha az oldal szerkezetében szintén kicsit idejétmúlt, és a betűk is túl kicsik.


Végül következzék egy pozitív példa és egyben ajánlat a témában, az angol Retired magazin weboldala amelyet alapvetően a nagy (jól olvasható), áttekinthető, szellős szerkezet jellemez és tesz jól használhatóvá. Érdekesség még a szintén ötven feletti közönségre szabott amerikaiaknak szóló kampány portál, ha már be akarjuk lőni a korosztály igényeit, valahol itt kezdődnek.


Elgondolkodtató a kérdés, hogy egyáltalán szükség van-e ilyesmire, az ötven év felettiek valóban annyira más igényekkel rendelkeznek-e, tény, hogy egyre inkább elmosódnak a korhatárok sőt az is lehet, hogy az "ötveneseket" is ugyanolyan fiatalos témák érdeklik, mint a negyveneseket, harmincasokat, huszasokat. Ami nagy kihívás lehet, egy olyan portált készíteni, ami jól néz ki, időseknek (mondjuk 70 felett) és az internetet kevésbé otthonosan kezelő felhasználóknak szól. Erre viszont tényleg még nem sok példát találtunk a magyar honlapok között, úgyhogy lehetne valaki első és egyetlen.

UPDATE 2008. 05.25.

Hát nem tudom sírjak vagy nevessek... Teljes élet 50 felett: nincs esemény 2008. Maradjatok otthon nincs nektek semmi idén.
Maga az oldal szerkezete és tartalma jó, bár nem tudom eldönteni, hogy a barna-sárga színvilág kórházi folyósó vagy trafik hangulatú-e. Nyomatékosan jelezném, hogy ötven felett azért még nem ANNYIRA IDŐS. A honlap készítője: Deleted Items. Optimista névválasztás.

Szólj hozzá!

Címkék: netaktív időseknek

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesztetika.blog.hu/api/trackback/id/tr59471807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása