érdekesztétika

reklámkritika, a szép és a jó felfedezése, a rossz leleplezése, reklám és kreatív elemzés, alázás. méltatás. vonal és kör.

témák

bbc (2) brit (4) carnation (4) coca cola (2) coke (2) cseh (2) dreher (2) foci (2) grafikusok (6) honlap (12) jwt (2) kampány (3) közigazgatás (5) lengyel (2) magyar (8) microsoft (2) ogilvy (2) reklámfilm (2) siemens (2) spanyol (2) tehetség (3) turizmus (3) tv (4) video (6) weber shandwick (2)

Utolsó kommentek

Európai színvonalú jegybanki portál?

2008.05.09. 17:36 vonal

Így aposztrofálja a készítő cég persze kérdőjel nélkül, büszkén a Magyar Nemzeti Bank weboldalát, amely azonban legfőképpen technikailag igen gyenge lábakon áll. Funkcionalitás átgonolatlanság és offline szemlélet jellemzi alapvetően. Ami nap mint nap összezavarhatja az embert az az EUR árfolyamának jelzése. Jó, hogy nagy betűkkel van kiírva, de nem olyan jó, hogy nincs feltüntetve, hogy milyen pénznemről beszélünk (EUR 252).

Az MNB arculata nem egy mai darab, bár állítólag modernizálva lett, a grafikája mégis teljesen idejét múlt, közhelyes. Az egész oldalt a zöld szín uralja a tartalom tipográfiája nem egységes, a stílusban (CSS) pedig mindenféle meghatározás van, sima, dőlt, vastag, színes, sans-serif, serif karakter.

A nyitóoldalon látható Látogatóinknak box egészen érdekes megközelítés. Van esetleg a soha ide nem tévedőknek is egy kis ajánló?
A portál azon célja, hogy az online felhasználókat "európai színvonalon" szolgálja a sok PDF dokumentum használatával lett zátonyra futtatva. Bármit keres az ember egy PDF dokumentumot talál a kattintások végén, így akár egy bescanelt aktaköteget is el lehetett volna helyezni a neten még egy jó kis flash animációt is el tudok képzelni hozzá.

Nézzük a technikai hátteret: az egész oldal táblázat html-ből áll, ami megdöbbentően amatőr portálszerkezetre vall. A különböző böngészőkben eléggé más-más képet fest az oldal, így elmondhatjuk az optimalizálás sem sikerült európai színvonalon. A portálban mindenféle statisztikák vannak párhuzamosan beépítve, pl. a Google analytics kódja, mondjuk azt mi is szeretjük, de mivel eléggé ki van szolgáltatva az ember a Google aktuális fejlesztgetéseinek és, hogy éppen melyik szolgáltatást állítja le vagy titkosítja, azért egy MNB engine-ben elvárható lenne egy önálló statisztikai modul.

Az oldal semmilyen szabványnak nem felel meg, ami nem szakmai szőrszálhasogatásból keletkező igény, hanem az oldal elérhetőségét, megközelíthetőségét, megtalálhatóságát és látogatottságát befolyásolja. Gyengén látóknak, vakoknak esélye nincs, hogy ezekből az információkból eljusson valami hozzájuk. Nem azt várjuk el, hogy mindenki tegyen ki a vakok és gyengénlátóknak szóló változatot, bár miért ne? Inkább arról, hogy tisztességesen legyen programozva egy olyan weboldal, amelyen közérdekű és kötelezően közlendő információkat is el kell helyezni, tehát mindenkinek szól, közpénzből. Összességében nézve nem csak szakmailag, hanem meglévő és potenciális felhasználóinak semmibevétele miatt is inkorrekt a Magyar Nemzeti Bank portáljának amatőr kivitelezése.

Szólj hozzá!

Címkék: magyar mnb honlap sensenet

A bejegyzés trackback címe:

https://erdekesztetika.blog.hu/api/trackback/id/tr68461641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

süti beállítások módosítása